Банковата карта заема второ място (54%)  сред предпочитаните методи за

...
Банковата карта заема второ място (54%)  сред предпочитаните методи за
Коментари Харесай

Малките търговци у нас масово без ПОС-терминали

Банковата карта заема второ място (54%)  измежду желаните способи за разплащане от българите, а парите в брой не престават да държат първа позиция с 67%. Това демонстрират резултатите от интернационалното изследване " Нагласи към методите на разплащане ", извършено в партньорство с Visa в страните от Централна и Източна Европа. Като съществена причина да се избира заплащане в брой, 38% от интервюираните показват отсъствието на опция за цифрова трансакция в магазина или пункта за услуги. 

Едва 25%  от интервюираните българи са платили за последната си покупка в магазин с карта или благодарение на телефон, смарт часовник или друго устройство. На подобен въпрос за последната им онлайн покупка, 34% от интервюираните дават отговор, че са платили в брой при доставка. 

Магазините, които обезпечават опция за цифрови способи на разплащане, се възприемат позитивно от българските консуматори - близо 41 % от интервюираните считат, че те са модерни, а 42 % от тях - че са насочени към клиента, демонстрират резултатите от изследването. Една пета от респондентите пък показват, че са си тръгвали от хранителен магазин, защото липсва опция за покупка с карта. Особено остро неналичието на цифровите разплащания се усеща на пазари и базари (42%), при коафьор, бръснар, козметик (45%), в такси (42%), при доктор, ортодонт или физиотерапевт (35%).

" Малките и междинните предприятия са гръбнакът на нашата стопанска система. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в изискванията на световната цифрова стопанска система, те би трябвало да се погрижат да оферират методите за разплащане, които клиентите им избират ”, сподели Красимира Райчева, управител на Visa за България.

Резултатите от изследването демонстрират, че парите дават на българите чувство за самостоятелност и независимост на избора, осигурявайки им удобен живот. Те са много заинтригувани да влагат пари и да употребяват банковите услуги като метод за ръководство на парите, деликатно управляват и възнамеряват разноските си.

Най-многобройната група българия от 35 до 65 години (27% от анкетираните). Те са систематизирани като " скептиците " в изследването. Според него, те не обичат да влагат или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си вкъщи. Кеш употребяват 57%, а цифрово се разплащат 33%.

Кралете на живота (20%, преобладаващата част са сред 35 и 44 години). Те харчат бързо и безотговорно пари за това, което желаят. Предпочитат да заплащат в брой (67%), едвам 24% употребяват цифрови способи на разплащане.

Заможните (16%, доминират сред 45 и 54 години). Контролират парите и разноските си, само че парите са единствено средство за реализиране на задачата - те ги имат, само че не е належащо да мислят за тях от самото начало и да се тормозят за тях. Само 26% употребяват пари в брой, 66% употребяват цифрови разплащания.

Оптималните (15%, срещат се от 35 до 65 години) - умишлено ръководят парите си - употребяват промоционални предложения, възнамеряват разноските си и влагат в капитал. Ценят свободата на избора, по тази причина не отхвърлят нито една форма на заплащане. Петдесет и седем % обичат покупко-продажбите в брой, а безналичните – 39%.

Мечтателите (14%, основно сред 45 и 65 години) - биха желали да имат доста, само че все още нямат нямат, а и не ръководят съществено парите. В брой заплащат 66%, а цифрово – 27%.

Икономичните (9%, сред 55 и 65 години). Искат да възнамеряват деликатно разноските си. Случва се съвсем незабавно да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с стеснен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети заплащат 38%, а 51% употребяват карти и свързани устройства.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР